Kako izabrati nekretninu?

3 februara, 2023

Kada se nađete u situaciji da morate izabrati između nekoliko stanova koji vam se podjednako sviđaju, to može biti težak izbor. Ipak, postoje neke stvari koje kada uzmete u obzir koje mogu vam pomoći da donesete odluku. U ovom tekstu, daćemo vam savjete kako da donesete odluku o kupovini stana kada imate više jednako dobrih izbora.

1. Lokacija

Lokacija je vjerovatno najvažniji faktor pri odabiru nekretnine. Razmislite o tome gdje se nalaze stvari poput marketa, restorana, bolnice, parkova i škola. Ako imate djecu, želite živjeti u području s dobrom školom i sigurnim okruženjem. Ako radite ili imate svoj biznis, možda ćete htjeti stan koji je blizu vašeg posla kako biste uštedjeli na vremenu i troškovima prevoza. Ukoliko kupujete nekretninu za odmor i relaksaciju, želite da to bude u ruralnom naselju sa puno prirodnog sadržaja i nimalo buke ili štetnih gasova iz okolnih proizvodnih postrojenja. Određene lokacije se smatraju elitnim i zbog toga na tim lokacijama kvadrat nekretnine može biti znatno skuplji nego na ostlaim mjestima.

2. Veličina, raspored i orijentacija

Razmislite o veličini stana i rasporedu. Koliko prostora vam je potrebno i koliko osoba će živjeti u stanu? Treba li vam više spavaćih soba, prostora za rad od kuće ili prostora za zabavu? Pogledajte planove stana i zamislite kako bi se namještaj mogao postaviti u svakoj sobi. Takođe razmislite o tome koliko svjetla i zraka ulazi u svaku sobu, odnosno ka kojoj strani svijeta su okrenuti prozori. Uglavnom su poželjniji stanovi južno orijentisani jer su osunčani tokom cijelog dana, dok se kvalitet sjeverno orijentisanih stanova ističe u ljetnjim mjesecima kada su niže temperature ustvari i poželjnije. Postoje stanovi koji imaju balkone sa više strana pa su pogodni za sve uslove i doba godine.

3. Stanje, održavanje i materijali u stanu

Provjerite stanje i održavanje svakog stana. Je li stan novo izgrađen ili stariji? Treba li napraviti neke popravke ili renovacije? Pogledajte stanje podova, zidova, kupaonica i kuhinje. Ako je potrebno, razgovarajte s prodavcem o popravkama i renovacijama koje biste željeli napraviti. Koja građevinska firma i investitor su gradili zgradu, da li su zidovi od blokova ili rigips ploča. Ukoliko vam je sve to važno, na ta pitanja postoje odgovori, najlakše Vam je da te informacije za vas provjeri vaš agent za nekretnine.

4. Etaža / sprat

Prema građeviskim inžinjerima, drugi sprat je najpogodnija etaža za stanovanje. Ali ne znači da je ta etaža najpogodnija za vas. Starijim ljudima je bitno da je stan na prizemlju ili prvom spratu, ako zgrada nema lift. Mlađim ljudima je to uglavnom manje bitno. Ukoliko kupujete stan za rad od kuće onda vam možda više odgovara mir koji sa sobom nose veće etaže. Ukoliko ste mladi bračni par, kupujete stan na 4. ili 5. spratu zgrade koja nema lift, rapitajte se da li uz stan dolazi prostor u ostavi na prizemlju gdje biste mogli da odlažete kolica za bebe ili biste morali da ih nosite.

5. Cijena stana

Što se cijene nekretnine tiče veoma je lako napraviti odluku. Ukoliko je van domašaja vašeg budžeta, ta opcija otpada. Polazimo od pretpostavke da su sve odabrani stanovi u okvirima vaše platežne mogućnosti. Ono što je bitno dalje znati je da cijena nekretnine nikada ne treba da bude presudan parametar za odabir nekretnine. Razlog je taj što nije najskuplja nekretnina ona koja vama najviše odgovara, a nije najjeftinija ona koja će vas najmanje koštati. Tako da cijenu ukoliko je prihvatljiva, nadalje treba zanemariti, a uzeti u obzir ostale paremetre kao što su lokacija, orijentacija očuvanost, etaža i sl.

6. Mišljenja bliskih ljudi

Pri kupovini nekretnine čest je slučaj, kod svih nas, da pomislimo: „Šta misle moji prijatelji i porodica o ovome stanu“. Jedan od načina da razbijete tu dilemu je da ih pitate za mišljenje. Drugi način je da shvatite da je odabir vašeg stana vaša stvar i da je neophodno da odluku donesete maksimalno sebično. Sugestije drugih ljudi je najbolje da vam služe kao korisna informacija, ali onaj stan u kojem ćete vi da provodite vrijeme treba da bude onaj u kojem ćete se osjećati najprijatnije vi lično (ili vi i vaši koji bi tu živjeli) a ne vaši priajtelji kolege ili druge osobe iz vašeg svakodnevnog života.

7. Intuicija

Sigurno postoji stan na koji kada pomislite „zaigraju vam leptirići u stomaku“. Pri donošenju odluke uvijek postoji stan koji je favorit, ali kupci imaju tendenciju da dodatno razmisle da se ne bi izlagali riziku pogrešnog odabira. I to je ispravan pristup. Ako ste prečešljali sve prethodne parametre i idalje niste donijeli odluku, rješenje je da zamislite da je vaše srce kompas koji vam pokazuje kojim putem da krenete, odnosno koji stan da odaberete. U vezi kojeg stana imate posebno dobar osjećaj? To je skoro nepogrešivo pravi put.